top of page

כיוון הרוח


במקרים רבים בחיים, המשחק אינו “סכום אפס”, כך שכולם יכולים להרוויח. אבל יש מקרים בהם המנצח לוקח הכל ואת המקום השני אף אחד לא זוכר. הבחירות המתרגשות עלינו הן רק אחת מהדוגמאות לכך.

כשעיקרון זה בראשנו, בואו ננסה לדמיין את המצב הבא: אתם משתתפים בתחרות שייט, וכרגע ממוקמים במקום השני. לפניכם השיוט האחרון ועליכם להחליט על הטקטיקה:

בתחרות שייט, כל שיוט מזכה אתכם בנקודות. אם אתם מפגרים במספר נקודות אחרי המוביל בתחרות, גם אם תזכו בשיוט האחרון, אבל המוביל יסיים שני, שלישי או אפילו רביעי, הוא לא יאבד את ההובלה ויסיים את התחרות כולה במקום הראשון.

במילים אחרות, לא משנה מה תעשו, כל עוד המוביל לא יעשה טעות, אין לכם סיכוי לנצח.

אז מה תעשו?

נתחיל מ”פיתרון בית-הספר” לבעיה, הנלקח תורת המשחקים:

אם אין לכם סיכוי לנצח בהתמודדות עליכם לנקוט בגישה רדיקלית ולפנות למקום שלכאורה אינו הגיוני. בתחרות שייט הכוונה היא לפנות לכיוון (מפנה) שאינו תואם את הרוח. התוצאה תהיה קרוב לוודאי שתסיימו את השיוט האחרון במקום האחרון. אבל הרי אין לכך משמעות, מאחר וגם אם תסיימו במקום הראשון, לא תנצחו. היתרון בגישה כזאת היא שיש סיכוי – גם אם לא גבוה – שכיוון הרוח ישתנה. זה קורה מדי פעם בשיוטים (וגם בחיים). במקרה כזה, לא רק שתסיימו את השיוט האחרון במקום הראשון, אלא שתנצחו בפער כזה שיזכה אתכם במקום הראשון בתחרות כולה.

היתרון הגדול של הדרך הזאת היא שהמוביל אינו יכול להשתמש בה. אם הוא ייצמד אליכם כדי לוודא שיקרה מה שיקרה, ההפרש ביניכם לא יהיה גדול, יכול מתחרה שלישי לזכות בשיוט האחרון בהפרש משמעותי, שיוביל אותו לניצחון כולל בתחרות.

מבחינת תורת המשחקים, האפשרות לבחור בדרך לא שגרתית שמורה למי שאין לו מה להפסיד. כלומר, למקום השני בלבד.

נסכם את המצב מזווית הראייה של תורת קבלת ההחלטות דווקא: עליכם לבחור באחת משתי האפשרויות – שתיהן אינן תלויות בכם: או להתחרות בדרך המקובלת ולקוות שהמוביל יעשה טעות משמעותית, או לפנות לדרך אחרת ולקוות שכיוון הרוח ישתנה.

עד לכאן תורת המשחקים וקבלת החלטות.

למזלנו, החיים קצת יותר מגוונים מהתיאוריה, כך שיש עוד דרך.

לקוות שהמוביל “יעשה טעות” זאת טקטיקה שמעבר להיותה מתסכלת, היא שגויה ממספר כה גדול של בחינות (החל מהלך רוח מעכב ועד למוטיבציה לפעילות לא מוסרית), שאני לא מתכוון אפילו להיכנס לנושא. פשוט ממליץ לכם להימנע מכך.

כלומר הבחירה שלי תהיה לפעול בדרך לא שגרתית ולקוות שכיוון הרוח ישתנה. למעשה, זה לא מה שהייתי ממליץ. הייתי ממליץ לכם לפעול בדרך לא שגרתית ובמקביל לפעול לשינוי כיוון הרוח.

נכון, בתחרות שייט אין יכולת מעשית לשנות את כיוון הרוח. אבל הפוסט הזה לא באמת מדבר על תחרות שייט. ובחיים האמיתיים יש לנו יכולת להשפיע גם על הלך וכיוון הרוח.

אם העסק שלכם מוצא את עצמו בתחרות מרה בנישה מסוימת, שווה לשקול נישה אחרת ולהטות את השוק לשם. אם אתם מתחרים על קידום בעבודה ויודעים שלא תוכלו לנצח, שווה להתקדם הצידה ולגרום לצד זה להיות משמעותי יותר עבור החברה. וגם ביחסים בינאישיים: אם אתם מתחרים על לב של בן/בת זוג, ובטוחים שלמתחרה שלכם יש יתרון גדול עליכם – פנו לדרך פחות שגרתית והפכו את הדרך הזו למשמעותית. לא תהיה לכם תחרות מצד המתחרה בדרך החדשה. פשוט כי למתחרה יש מה להפסיד, ולכם לא.

ולסיום… אנחנו רואים את העיקרון הזה עובד גם במערכת הבחירות. וזה עוד לפני שהיא התחילה.


פוסטים אחרונים
ארכיון פוסטים
חיפוש לפי נושא
No tags yet.
עקבו אחרי כאן
  • youtube - אורי יהלום
  • Facebook אורי יהלום
bottom of page